JORDI

Bekister

HOUBEN N.V.

Interesse in een wereld waar je snel kan doorgroeien en carrière maken? De grote bouwondernemingen hebben je nodig. Bekijk hun vacatures hier.

23 jaar, 4 jaar werkervaring, en weldra ploegbaas! 

 

Ik had enkel een diploma metselen op zak. Een vriend van mij vertelde dat Houben op zoek was naar nieuwe werkkrachten. Ik was een beetje onder de indruk, want Houben is een grote onderneming met grote werven. Ik durfde toch te solliciteren, weliswaar voor de functie van bekister. Niet veel later mocht ik beginnen. Van metselen is dus nooit veel in huis gekomen.

 

Wat een bekister zoal doet? Ik ben voornamelijk aan zet tijdens de ruwbouwfase. Ik sta in voor de betonwerken, zoals het storten van bekistingen, het plaatsen van betonwanden, funderingen, vloerplaten, verdiepingsvloeren, steunbalken, noem maar op. Maar evenzeer het aanleggen van kelders en ondergrondse parkeergarages.

 

Sommige taken zijn vrij eenvoudig, andere behoorlijk complex. We legden onlangs een inrit van een ondergrondse parkeergarage aan. Daarvoor moesten we betonnen draagbalken plaatsen van elk 10 meter lang en 6 à 7 ton zwaar. Dergelijke pittige uitdagingen zijn vrijwel dagelijkse kost.

 

Tijdens mijn opleiding tot metser focusten we vooral op ‘kleine’ bouwwerken, zoals woningen en appartementen. Ik heb dus heel veel ‘al doende’ moeten leren. Gelukkig kan ik altijd rekenen op mijn ploegbaas en collega’s. Zij zijn er altijd om mij iets bij te brengen. En daar kan ik hen niet genoeg voor bedanken.

 

Al te vaak denk je dat je zelf wel weet hoe je een bepaalde taak het beste uitvoert. Zelfmotivatie ís ook belangrijk. Je moet voor jezelf leren denken, leren luisteren. En zeker niet bang zijn om vragen te stellen aan wie meer ervaren is. Respect opbrengen voor collega’s die hun sporen reeds verdiend hebben is een essentieel element om te groeien in mijn vak. 

 

En groeien, daar ben ik nu volop mee bezig. Momenteel volg ik de opleiding tot ploegbaas. Bovenop mijn dagelijkse taken ben ik nu ook bezig met planlezen, waken over de coördinatie en de veiligheid, ervoor zorgen dat alle materialen juist besteld worden en op tijd aankomen…

 

Op mijn 23ste begin ik dus al de ‘ladder te beklimmen’. Ik zie wel wat de toekomst brengt.